Pixul Consiliului județean face minuni. Furt de 3,5 miliarde de lei vechi pentru Tel Drum

În urma unui control de rutină, instituțiile statului au descoperit plata nelegală a sumei de 341.530 lei reprezentând contravaloarea cantităţii de 3.151 mc balast şi cheltuielile aferente acestei cantităţi, înscrise în situațiile de lucrări decontate de Consiliul Judeţean Teleorman pentru obiectivul de investiţii ‘’Reabilitare DJ 612 A Balta Sărată –Plopii Slăviteşti, Km36+317 – 47+790 (11,473 Km).

Ingineria pe banii publici a rezultat ca urmare a majorării nejustificate a grosimii stratului de balast la 0,20 m în antemăsuratoare, față de grosimea de 0,15 m înscrisă în memoriul tehnic.
Pentru realizarea obiectivului “’Reabilitare DJ 612 A Balta Sărată – Plopii Slăviteşti, Km36+317 – 47+790 (11,473 Km ’’ , Consiliul Judeţean Teleorman a încheiat Contractul de lucrări nr. 41/2009 cu S.C. “TEL DRUM S.A. “ Alexandria.

Din controlul efectuat s-a constatat că în proiectul tehnic nr.51D/2009 la cap.” SUPRASTRUCTURA” în antemăsuratoare a fost prevăzută cantitatea totală de 16.085 mc balast calculată pentru o grosime de 0,20 cm.

În realitate, stratul de fundaţie de balast a fost 15 cm , strat a cărui grosime nu a fost respectat și în situațiile de lucrări. Fără să analizeze situația corectă din teren, Consiliul Judeţean Teleorman a decontat cantitatea de 16.085 mc balast faţă de 12.934 mc cât era corect.

Plata nelegală a sumei de 341.530 lei reprezentând contravaloarea cantităţii de 3.151 mc balast, inclus în mod nejustificat la plata și cheltuielile aferente acestei cantităţi, a avut drept consecinţă majorarea nelegală a cheltuielilor de capital ale instituţiei. Luați la întrebări, persoanele cu atribuţii în domeniu au declarat că nu știau despre această măgărie.

Mircea Dumitrescu, administrator public, în calitate de ordonator principal de credite bugetare, a spus că: “Nu am avut cunoştinţă despre plata nelegală a sumei de 341.530 lei reprezentând contravaloarea cantităţii de 3.151 mc balast. Nu au fost sesizări din partea direcţiilor de specialitate, a proiectantului sau dirigentului de şantier, că sunt neconcordanţe între grosimea stratului de balast înscris în antemăsurătoare şi memoriu tehnic”.

La fel și Victor Piperea, care a precizat că: “Nu am avut cunoştinţă de diferenţa de cantităţi stabilite de proiectant în antemăsurătoare şi cantităţile reale necesar a fi executate. Am verificat cantităţile de lucrări prezentate spre decontare în situaţia de lucrări cu cantităţile din oferta prezentată la licitaţie. Imediat ce am avut cunoştinţă de existenţa acestei diferenţe, împreună cu constructorul am trecut la îndreptarea situaţiei şi, respectiv, la recuperarea sumei în discuţie. Consider că prin returnarea sumelor încasate în plus situaţia a fost rezolvată.”

Călin Horațiu, consilier în cadrul Serviciului Drumuri și Poduri, cel care a semnat în calitate de beneficiar a afirmat că: “Eu am efectuat verificările necesare stabilirii cantităţilor de material calculate de proiectant, dar nu am sesizat că era o antemăsuratoare să fac o comparaţie cu datele înscrise în aceasta şi numai din această cauză a fost posibilă existenţa diferenţei constatate în timpul controlului. Imediat ce am avut cunoştinţă de existenţa acestei diferenţe, împreună cu colegii şi cu constructorul am trecut la îndreptarea situaţiei şi respectiv la recuperarea sumei în discuţie.” Din câte se poate observa declarația consilierului este un copy-paste a ceea ce a spus Victor Piperea.

În urma discuţiilor purtate cu constructorul, spun inspectorii de control, acesta a constatat că în conformitate cu secţiunea transversală cantitatea de balast pusă în operă este de 12.934 mc, iar diferenţa este nepusă în operă. Valoarea încasată în plus, pentru cantitatea de 3.151 mc este de 341.530 lei. Prinși cu mâța-n sac toți cei implicați în afacerea CJ- TelDrum recunosc că au semnat situaţiile de lucrari în calitate de beneficiari şi Referatele privind confirmarea efectuării din punct de vedere tehnic a lucrărilor fără a verifica concordanţa dintre cantităţile de lucrări înscrise în memoriul tehnic, proiectul întocmit pentru acest obiectiv de investiţii, situaţiile de lucrări şi realitatea în teren.

Sursa: Realitatea teleormaneana

Citeste mai mult

Stiri Teleorman

Stiri si informatii de ultima ora din Teleorman, Rosiori, Zimnicea, Turnu Magurele, Videle | Exclusivități și dezvaluiri incendiare. | Imaginile este proprietatea ExplozivNEWS24.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Pentru a putea fi folosite este nevoie de aprobarea scrisă a autorului. Orice preluare a conținutului se poate face doar cu citarea sursei și cu link către pagina.